Jobbresa till Polen

I veckan har jag varit på jobbresa till sydvästra Polen. Närmare bestämt Gliwice utanför Krakow där mitt vuxen-jobb har en fabrik och distributionsnav för Östeuropa. Långt utför min comfortzon. Min största tabbe var ju så klart att jag lämnade kameran hemma. ”bära på den, när skulle jag hinna fota? Vad finns där att fota? Osv..” förbannade dumma jävla fördomar! Men jag hade i iallafall med mig min ”potato” att fota med. (en kollega jag träffade här nere (fotograf/grafiker/fantastisk konstnär) refererade till mobilkameror som potatisar och var inte helt nöjd när han fick infoga sina snygga visualiseringar i bilder fotade med potatisar… Han har min fulla förståelse! :-/ )

Nåja, sydvästra Polen är mycket industritätt och har en lite mer…. ”påtaglig atmosfär” än våra rosa svenska lungor är vana vid. Miljöerna är precis helt rätt för där jag är i mitt fotande just nu. Det är stor kontrast mellan de slitna, fallfärdiga husen som gränsar till gamla smakfullt renoverade blandat med endel helt modernt. Byggnaderna har en sliten, deprimerande charm.

Här är i alla fall några bilder jag gillar motiven, sen kan jag ju villigt erkänna att jag kanske inte tillfört så mycket, lite enklare redigering i mobilen. Jag hade gärna haft med mig riktig kamera, stativ och en galen privatchaufför som gärna tvärnitar på motorvägen. Faktiskt lite sugen på att åka tillbaka. Men måste hem och rensa lungorna och snyta ur all kol ur näsan först.

image

Utsikt från trapphuset på vårt lyxhotell. (på riktigt lyxhotell i sammanhanget, modernt men aningen tacky renoverat.)

image

image

image

Obs! Hela bilden är i färg!

image

image

image

image

Fotat från bilen på motorvägen i 150 knyck…

Det är asbilligt med; 10 kollegor på innekrog med bra mat, middag, 1-2 rätter och snitt 1,5-2 alkoholhaltiga drycker per person: 538 sloty… Typ 1200 sek för alla. Vi besökte två restauranger på kvällarna; Grammofon och Hemingway, kan rekommendera båda. Båda fick vi riktigt bra mat på och de flesta unga i serviceyrken reder ut engelskan riktigt bra.

image

Uppdatering;
Jag har fått en del kommentarer på mina bilder från Gliwice, främst från invånare. De hävdar å det bestämdaste att det är en fantastiskt vackert stad och att jag har hittat alla dåliga sidor! Jag håller helt med, det är en fantastiskt vackert stad, på många nivåer. Jag råkar bara se skönheten, det intressanta och det exotiska i det slitna och förfallna. Jag önskar jag haft tiden och utrustningen så jag kunnat få fram det bättre i mina bilder. Här är en bild från det vackra och väl underhållna torget, i solsken dessutom. :-)
image