Recension: ”Three songs, no flash” av Loe Beerens (bok)

Jag har letat och inte hittat speciellt många fotoböcker om konsertfotografi, men det finns några stycken. En av dessa är ”Three Songs, No Flash!” av Loe Beerens. Den fanns att köpa på Fotomässan för 129:- och jag slog till direkt.

Mr Beerens verkar vara från Nederländerna och har fotat konserter sedan 1970-talet, världen över. Med andra ord en kraft att räkna med och med fantastiskt många konserter under bältet. Boken innehåller väldigt mycket bilder och inte så jätte mycket text. Men det viktigaste finns där. Det är en mycket bra bok om man vill börja inom konsertfoto. Det som kan vara lite förvirrande är att vissa av reglerna och lagarna inte är lika hårda i lilla Stockholm. Det står tillexempel att man inte får tillträde om man är från en webb-baserad byrå eller liknande, men det har aldrig hindrat mig hittills. Sen är det säkert helt annorlunda när det kommer till giganter och stora arenor ute i världen. Men det är i alla fall i Stockholm en himla bra inkörsport.

Boken behandlar hur man bäst fotar gitarrister, trummisar, sångare och många fler. Jag och Mr Beerens har inte alltid samma åsikt om vad som är kvalité, eller snarare ”magi” i en bild. Men det är ju alltid olika från person till person. Jag rekommenderar boken varmt, den går fort att läsa eftersom det inte är så jätte mycket text, men det som står där är absolut vettigt.

Boken tar på inga sätt upp grundläggande foto utan man säger istället ”kan man inte det har man inget i fotodiket att göra” Så steg ett är att lära sig fota, sedan får man läsa boken och lära sig regler och etikett efter det.

Nedan är en bild på Apocalytica som finns med i boken, det är min favoritbild av Herr Beerens, han har tagit många fantastiska bilder men jag gillar denna, den har sådana kontraster på något sätt. Med den karln, posen och cellon. I boken finns en lite annorlunda version av bilden, utan handen bakom och man ser på bröstet, där det nu står Copyright att han har stora märken efter cellon.

Slutsats: en mycket bra bok av en fantastisk fotograf. Mycket av informationen kan man dock hitta på nätet på ställen som tillexempel I Shoot Shows. Eller genom att gå en fantastisk kurs i rockfoto på Fotografiska. Men det är alltid bra att ha flera källor och synvinklar. Jag lärde mig i alla fall lite nya saker och fick andra vinklar på problem!

Rekommenderas varmt.