Jag gjorde det…

Ännu ett sånt där etiskt dilemma har utspelat sig den senaste veckan. (flera faktiskt, men vi börjar med detta) För massa månader sedan efterlyste 30 Seconds To Mars live bilder via Facebook, jag skickade några lågupplösta med vattenstämpel på. För en vecka sedan fick jag svar ”vi skulle gärna använda dina bilder i ett projekt, skriv på denna värsting releasform om du tycker att det är okej och skicka bilderna högupplösta utan vattenstämpel”. Vad gör jag?

Synsätt 1: Vi ska ta betalt för det jobb vi gör. Aldrig ge upp våra rättigheter till bilderna och kräva att få veta exakt när de publiceras och få betalt per publicering. Detta är kittet som hela fotografyrket vilar på och det är det som gör att man kan försörja sig som fotograf. Går man emot detta så underminerar man hela yrket. Man utnyttjar dessutom fansen. Dom har tillräckligt med pengar och kan gärna dela med sig till dem som gör arbete åt dem.

Synsätt 2; Men härrejävlar. 30 Seconds to Mars vill använda mina bilder. Om de så blippar förbi i ett bildspel i en micosekund, så jävla coolt! Om de vill använda tre pixlar att ändra färg på och trycka på varenda tröja och mugg och toarullepapper i hela världen. Lovley. Ska dom visa bilderna för sina mammor i en power point om vad dom gjorde i somras. Najs. Finns chansen att ett utav mina absolut favoritband genom tiderna med Jared Leto och killarna ser mina bilder, och kanske gillar det dom ser… *Svimma*

Gissa vad jag valde? Mina bilder får ingen exponering utanför bloggen och Festivalphoto alls, om dom får luftas lite, jag kanske får med mitt namn i någon credit någonstans. Så jävla ascoolt. Jag skickade idag bilderna högupplöst utan vattenstämpel med ett inscannat påskrivet helt galet releaseform. And I Loved it! Jag la till att jag finns tillgänglig som ”tourphotographer”. :oD

Det har varit så mycket funderingar och tänk runt det här att jag har nästan tappat glädjen i det. Jag har dessutom varit sjuk och renoverat köket, så hur i helvete det nu kan gå till så har frågan hamnat i skymundan. Just eftersom det är så mycket tänk. Men nu har jag gjort det. Jag har underminerat det fotografiska yrket och sålt min själ till Rock N Roll.

Vet ni vad? Rock N Roll hade redan min själ och det är jag stolt över.

Här är bilderna jag skickade, nu får vi hålla utkik om vi ser dem någonstans!

Här är länken till alla bilderna från Torsdagen Peace & Love 2011!