Årets bästa musik 2022

För någon vecka sedan så släppte ju Spotify sin Wrapped för året, det är ju alltid lika spännande. Däremot så märker jag att det inte är alltid det som jag tyckte var bäst som jag lyssnat mest på. Istället så tänkte jag lista bästa låtarna i år! Jag lägger in videosarna, för det blir så mycket roligare då, även om det ibland förtar lite från låten.

Det som har varit störst i min (och många andras) trendspaning i år det är det där med genrers är lite på tillbakagång. Nu börjar musiken verkligen bland ihop sig. En låt eller en artist kan röra sig i många genrers, och gör man det på rätt sätt så bygger man helt nya sounds, världar, känslor och kreativiteten har inga gränser. K-pop kom upp som en av mina högsta genrers på Spotifys Wrapped… Skiter i vad Spotify sätter för etikett på det, det gungar. Lyssnar man på det så hör man att det är så stora skillnader inom den ”genren”. Till och med P3 guld har struntat i sina genrers, det är inte relevant längre. Frihet. Dessutom var två av mina mest spelade genrers Modern Metal och Metal Core… Vad är det och vad är det för skillnad? Inte vet jag, skiter i, bara det svänger. Gemensamt för de flesta av låtarna på den här listan är just att de är en blandning, dom rör sig i olika genrers.

Woosung – Phase Me: Den här låten har jag varit fullständigt besatt av under året. Har lyssnat på den så många gånger. Videon passar i min mening inte egentligen ihop med låten, men den var lite rolig så den får vara med ändå. Woosung är med i The Rose, som kommer till Stockholm (fryshuset) den 8:e februari.

J-Hope – MORE: Jag har inte lyssnat speciellt mycket på BTS men det är helt okej musik när man hör den, men när J-Hope släppte sin soloplatta. OMG, det är så bra. Går under K-pop men det här är tungt, rör sig så väl inom hiphop som metal. Droppet ca en minut in i låten är heeelt fantastiskt. NME la den dessutom skivan på sin lista över årets viktigaste.

Don Bronco – Fingernails: Don Bronco är ett sånt band jag har upptäckt helt och hållet tack vare Spotifys algoritmer. Dom dyker upp i min Release Radar med jämna mellanrum och jäklar vad bra det är. Å videon som jag såg för första gången: haha dinosurier och robotar på ett kontor. Hur kan det bli dåligt?

Onewe – Montage_: Ännu ett exempel på att ”k-pop” kan vara rockigt, här doftar det 80-tal så det viner om Dejt parfymen och ja, det finns en keytar. Släpp fördomarna, lita på tant Lotta och tryck bara på play, det blir bra. Det här är en sån där låt som skulle vara perfekt i slutet av en serie: Det gick bra för vår hjälte som fick sin tilltänkta och projektet som personen kämpat så hårt med gick vägen efter 16 avsnitt! Även om vi trodde det var helt kört i avsnitt 13. Men så gick det så jävla bra!

Ed sheeran & Bring me the Horizon – Bad Habits: Bästa släppet på tal om genremix. Ed och Oliver Sykes? Jäklar så bra, blev så glad när jag hörde låten, två favoritband från olika sidor av musikvärlden kommer ihop och 1+1 blir 22. Här är live version som dessutom innehåller typ 200 dansare.

Gürl – Las Night I Read Your Diary: också ett sånt där band som jag hittat tack vare Spotifys algoritmer. Har inte så mycket mer att säga än jävlar så bra! Hoppas de kommer till Sverige snart. Mååååste se (och fota) dem live!

Astro (JinJin & Rocky)- Just Breath: Det här är min mest spelade låt för 2022! Mitt mest spelade band för 2022 är Astro (ja, dom gick om Biffy Clyro) men lyssna på den energin! Man blir inte ens andfådd när man är ute och går med det här i lurarna. Också en perfekt tillbaka efter pandemi låt. (den finns textad på engelska)

Det finns så mycket mer som har varit fantastiskt i år, men det här var dom jag ville lyfta. Nåja, musiken har rullat tungt i lurarna det här året, jag är beroende av Spotify Release Radar och bygger på mina listor varje vecka. Vill ni ha tips på musik som kommit under året så har jag här lagt ihop alla nya låtar som jag (medvetet) lyssnat på i år till en lista. Det finns så mycket bra musik, musik man aldrig hade hittat utan Spotifys algoritmer som jag försöker vårda ömt. Jag hoppas bara att de är rättvisa och inte favoriserar vissa artister pga avtal. (Se gärna serien Playlist på Netflix, om hur Spotify grundades)

Vad ser jag fram emot främst under 2023 rent musikaliskt? Det måste nog vara att fler av mina nyupptäckta artister kommer och spelar live. Det har varit alldeles för snålt med konserter på hösten och vinterhalvåret. Sedan hoppas jag så klart att Biffy släpper något nytt snart igen och har full tillit till att dom kommer göra det. Hoppas dom kommer hit snart igen. Skulle man följa någon slags mall så booorde dom komma i oktober-november igen efter en festivalrunda på sommaren och ny platta. Håller tummarna för ny platta. Har jag sagt det?

Här är mina Spotify wrapped i alla fall, dom jag håller med om åtminstone:

Tack för att du har valt att läsa så här långt och ta del av min lilla värld. Hoppas den har kunnat bidra och utvidga din värld lite också.