Utrustningsfunderingar: 5D vs 7D

(VARNING! Tekniska termer förekommer bitvis hänsynslöst!)

Nästa helg är det dags för den årliga fotomässan här i Stockholm, naturligtvis ska jag dit. Jag planerar att köpa ny kamera och lite nytt ”glas”. Haha. (Jag ska börja prata lite mer foto slang tror jag.)

Objektivet jag tänkte köpa är en normalzoom (Tamron Objektiv AF SP28-75/2,8 DI IF XR till Canon) så jag kan få lite andra kompositioner, vill ha med lite mer omgivning och kunna stå lite närmre. Här finns en bra förklaring på vad de olika brännvidderna gör för kompositionen. Objektivet är inte problemet, klart jag vill välja en Canon med stabilisator och allt tingel-tangel man kan komma på, men jag har helt enkelt inte budgeten till det. Problemet är:

Kameran. Jag väger mellan två versioner. 5D och 7D. Dessa faktorer är de som är viktiga för mig med poängsättning:

 • Sensorstorlek och kvalité: 5D tar helt klart hem matchen, (5D 2p)
 • Bildserier, jag tar ofta bildserier på scenen, här är 7D snabbare, har dock bara siffror på jpg, inte på RAW. I jpg siffror är 7D dubbelt så snabb. (7D 2p)
 • Brännviddsfaktor. 5D ändrar inte brännvidden något utan har 1, medan 7D har en brännvidsförlängning på 1,6, vilket gör att man kommer aningen närmre med 7Dn. Båda är bra, fast på olika sätt. Står jag vid scenen är 5D bättre, står jag längre bort i lokalen är 7D bättre. Oavgjort.
 • ISO och kvalité vid hög ISO. 5D pga sensor kvalitén. (5D 2p)
 • Storlek. 7D är aningen mindre och jag har pyttehänder, kommer slita på handlederna med 5Dn. (7D 2p)
 • Megapixlar är inte viktigt, det skiljer mindre än 15%, då är kvalitén på sensorn viktigare. Kanske borde 5D tom få minuspoäng för att det blir för mycket data att hantera.
 • Pris. 5D: 19 500:-, 7D: 13 500:-. 7Dn ca 30% billigare. (7D 1p)

Summa: 5D får 4 poäng och 7D får 5 poäng.

Funderingar kring detta:
Aj fan. Jag var helt säker på att 5D skulle vinna i en ärlig uppställning. Hm. 5Dn är ju proffsigare med ff-sensor och allt. Men å andra sidan kommer jag typ Aldrig ha råd att köpa glas som gör den senorn rättvisa. Men det här med ISOn är ju Jätteviktigt. Men nu har ju inte 7Dn dåligt ISO omfång, frågan är skillnaden i kvalité vid höga ISOn, den är ju av Yttersta vikt, då kommer vi  ju in på sensor kvalité igen. Till höger har vi bild tagen med dålig kamera och mycket högt ISO, detta är inte risken med någon av dessa kameror, men det är detta bruset man vill undvika. (På scenen står Paramore, om någon undrade och inte tyckte det var jättetydligt! :) )

Magkänslan då?
Ja, den måste man ju gå efter med, det är ju kanske den som är viktigast. Jag vet inte. Jag vill ha en kamera jag kan växa med länge. Den jag har nu har jag växt med i många år och den kommer inte att pensioneras bara för att jag skaffar en ny. Magkänslan säger att det väger mellan sensorkvalitén och sekvenstagningen. Men å andra sidan, om jag inte kan greppa kameran ordentligt så spelar ju inte detta någon roll. Mina händer kommer ju aldrig växa. Nuvarande kameran (400D) ligger ju som en smäck i mina pyttehänder.

Tar jag 7Dn så kan jag på samma budget uppgradera objektivet till ett Canon.

Min magkänsla säger att jag behöver hjälp av ett proffs. Som vill mitt bästa, inte bara sälja upp den som har högsta marginalen. HJÄÄÄÄÄÄLP!!!!

Vill avsluta med ett stort tack till Tille som hjälpt mig med funderingar.

2 reaktioner till “Utrustningsfunderingar: 5D vs 7D”

 1. Ballare med en 5d men kamerahuset ändå en förbrukningsvara som snart finns bättre, och du kommer vilja byta igen. 7D verkar ju inte vara bara skit det heller. Jag skulle lätt lägga 20 000 på en glugg istället för ett hus om jag hade ett hyfsat hus. Inte att du inte inte behöver ett nytt med de antal exponeringar du börjar komma upp i.

  Ständiga problemet med den lite bättre fotoutrustningen. Kostar apa.

  1. Precis. ”Ballare” med 5D, men hade hoppats på att kunna ha huset längre om jag har en 5D istället för en 7D. Så jag inte behöver uppgradera lika snabbt. Men visst kostar det APA… :o( Men vänta: en idé! Jag kanske borde börja sälja bilderna? då får jag ju råd med ett bra objektiv OXÅ… :oP

Kommentarer är stängda.