”Rör inte mina traditioner”

Är inte den meningen det dummaste som har yttrats? Ingen kan någonsin röra dina traditioner, för dom är dina. Däremot de offentliga traditionerna måste anpassas när samhället utvecklas. Å en jävla tur är väl det? Det skulle se jätteilla ut om man gjorde midsommarstången som den var från början; bara en påle med ringarna nere vid marken, en fallos. Som man dessutom spetsade en jungfru på. Hur ska man annars få bra skördar? Eller att bränna ”häxor”; Kvinnor som man fått för sig att de inte passar in på ett eller annat sätt. Samhället utvecklas, vi går vidare, skulle vi inte göra det skulle världen se väldigt annorlunda ut och vara fruktansvärt mycket mer barbarisk.

Så titta på vad du vill på julafton (den gamla versionen av Kalle finns garanterat på Pirate Bay), fira skolavslutningen i kyrkan och ät skinka, eller låt bli, på julafton. Eller låt bli att fira jul. Men gör för allt i världen skillnad på Dina och Samhällets traditioner, för samhället utvecklas och förändras. Kanske inte alltid åt det hållet du vill, men det går åt det hållet som majoriteten vill. Det är därför vi har fria val där alla har en röst.  För att, som vi konstaterade för snart hundra år sedan när kvinnor fick rösträtt även i Sverige; alla är lika mycket värda.