Jag och Brittan, del 4 (be)slutet

Bojkott.

Det blev mitt beslut, tillslut.

Den långa versionen: efter mycket vånda kunde jag inte gå med på den Photo Release som Britney Spears vill att man ska skriva på inför Globen konserten på söndag.

Varför? I fotoreleasen så avtalar man bort ägande rätten av bilderna till Brittan, jag känner att det är inte okej.

Jag tror att ”hon” vill ha ägandeskap av bilderna för att de porträttrerar henne och framförallt en i detalj planerad show. De vill ha alla rättigheter till showen. Men det förminskar så enormt det arbetet man gör som fotograf, som att jag som fotograf inte tillför något utan bara avbildar det dom väljer att visa. Spelar valet av bländare, slutare, iso, optik, kamera, vinkel, absolut bildurval och sist men inte minst efterbehandling ingen roll? tillför inte fotografen något till bilderna alls som har med skapande att göra menar dom? Hur kan det då komma sig att man kan avgöra vilken bild som är från vilken fotograf trots att dom var samtidigt på samma spelning?

Detta är enda anledningen jag kan komma på till att dom skulle vilja ha äganderätten. Kanske har dom andra motiv, jag tror inte att jag någonsin kommer få veta det verkliga motivet bakom paragraf 4. Å jag kommer inte ligga sömnlös över det längre. Nu släpper vi det här och går vidare.

Jag är väldigt nöjd med att hålla mig till dom mindre arenorna och banden, speciellt om det är som igår med The Baseballs. Jag tror inte Britney kan leverera den typen av passion och glädje, det är för planerat och för mycket skit runt omkring.

Å dessutom playback….

Men detta är bara mina små åsikter, jag har full förståelse för att andra fotografer resonerar annorlunda.

Kompletterande kommentar:

Dagen har varit lite ”turbulent” på Facebook. Det har visat sig att fler fotografer har tackat nej till denna konsert så vi får se hur mycket bilder som dyker upp på söndag. Jag hoppas verkligen att det är typ inga.

Det är också roligt att den lilla frågan jag skickade ut till några vänner på Fejjan som löd ”Jag kan verkligen inte bestämma mig! Så snälla hjälp! Ska jag fota Britney Spears på söndag?” har fått svar från massa människor jag inte vet vilka det är (Jag har verkligen inte koll på hur Fejjan fungerar). Nåja, kul att folk svarade i alla fall. Just nu är ställningen 10 personer har röstat på ”Nej, en ÄKTA fotograf ger minsann inte bort några rättigheter” medan 5 personer har röstat på ”Ja, kul att ha i portföljen” och två stycken har hittat på egna svar. Frågan har genererat mer kommentarer än röster nästan, så det är lite roligt. Om någon skulle vilja följa frågan så finns den på Lottas Rockfotobloggs Facebook-sida. Jag hittar inte att jag kan länka till själva frågan.