Vad jag Egentligen tycker om LED lampor…

Alltså LED är en väldigt bra utveckling i belysnings historien, de är energisnåla och därmed lite mer miljövänliga (tror jag). Att ha dem hemma har börjat fungera mer och mer, tillverkarna kommer med bättre och bättre versioner och nu finns det även varmvita, inte bara kallvita lampor. Så det är ju bra. Men som scenbelysning borde de inte existera. De tillför inget ljus utan färgar det mest, så för fotograferna är det katastrof. Det ska vara såna lampor man blir varm och svettig av, som värmer upp hela lokalen.

Skräckexemplet kommer från Danko Jones konserten häromdagen. Hälften av bilderna har ett ljusfenomen som jag bara kan komma på att det är ett resultat av LED lamporna. Vilket gör att man redan där har halverat antalet bilder man kan välja från. Som tur var inte den aktuella lampan tänd hela tiden.

Problemet är ju även att ljuset när det ser ut som nedan förefaller det neutralt för ögat och man ser inte det fantastiska fenomenet förrän man tittar i kameran. Å varje sekund man tittar i kameran är ju en sekund man inte tittar på scenen. Ett tag fick jag den där paniken man känner när man tror att kameran har pajjat. Men dagen efter när jag fotade dagtid i dagsljus så var det inga problem alls. Det är alltså helt härrört till just Danko Jones den här kvällen, inte heller förbanden fick dessa fina effekter, för då användes inte LED lamporna.

Om någon har ett tips på hur man kan komma undan detta så mottages det tacksamt.