Kamera update 2 – Domen och drömmarna

Det här kanske inte är viktigt för någon annan, men det är stort för mig, så jag skriver om det. Igår pratade jag med Lennart, herrn som tar hand om min bäbis. Han undrade om vi skulle byta kortläsaren i kameran, den hade registrerat problem, men det var ”många exponeringar sedan” så problemet från förra helgen kan ju vara minneskortet med, det var lite svårt att säga. Det var tydligen enkelt att göra samtidigt som man justerade avståndet mellan sensorn och bajonetten, för huset var oskarpt i sig.

Han berättade också att objektivet (24-70) var synnerligen oskarpt, speciellt i 70 läget,  det kändes ganska skönt att få höra för det har jag tyckt själv med! Trummisarna har på senare tid blivit oskarpare än vanligt. Han frågade även om det kan vara så att den har åkt på en smäll…. ja, det är ju inte otänkbart… så här såg den ut för två år sedan efter ett pytte tapp när den fortfarande låg i väskan. Sedan dess har jag sluta använda filter, dom har pajjat mer objektiv än räddat för mig. Försöker vara noga med linsskydd istället. (då fixades den av samma företag som nu), Sedan dess har den ju varit med på 3-400 konserter till och skumpat runt lite överallt så om något lossnat är det inte så konstigt.

camera_disaster_1

Jag har alltid tänkt ”man kan inte skylla på kameran om man tar dåliga bilder” och det är ju verkligen sant, till viss mån! Om kameran är pajj, ja, då är det ju inte mitt fel! Bara mitt fel om jag inte lagar den/fixar ny. Så när jag får tillbaka bäbis så har jag inga ursäkter längre.

Då undrar du säkert vad kalaset går på. Kameran gör dom ”Injustering av anslagsmått. AF justering. Utbyte av kortläsare. Sensorrengöring.”  för ringa 3 486:- ink moms (nypris idag 7990:-). Objektivet ”Oskarp. demontering just. glapp samt injustering.” för ringa 2 598:- ink moms. (nypris idag 9990:-) Så reparationen kostar 1/3 av nypriset…

Så för 6000:- får jag tillbaka min kamera fast skarp, men den har ändå gått runt 100 000 exponeringar. För 18 000:- får jag en helt ny likadan. Men jag vill heller inte lägga 18 000 på exakt samma utrustning jag köpte för tre år sedan, då vill man ju uppgradera till det senaste. Då vill jag ha en 24-70 version II (19 000:-) och en 7D Mark II, men den har dom inte kommit på att dom ska släppa än så då skulle det bli en 5D Mark III (29 000:-), då fungerar inte alla mina gamla objektiv så jag måste uppdatera med typ 30 00 i objektiv. Då är vi helt plötsligt uppe i 60-70 lök… Tio gånger priset av reparationen och jag har ändå bara en kamera som fungerar.

Nä, det blir till att reparera bäbis och sedan vänta tills Canon kommer på att en 7D Mark II är en bra idé. Eller att det händer något annat revolutionerande på den marknaden. Det viktigaste för mig är ju (uppenbarligen) en riktigt bra hantering vid (galet) höga ISOtal. Så om dom kunde peta ner 5D Mark IIIs ISO hantering, 1D:ans antal fokuspunkter i 7D:ans hastighet och storlek… Då skulle jag kunna lägga 15 000 på ett nytt hus… :) Lite som att man vill ha BMWs teknik och komfort i Volvos krocksäkerhet med Beetelns utseende och storlek till ett pris av en 240 från ’87. Är det för mycket begärt?

Sen vill jag har ett objektiv som är 11-800 mm, med bländare 0,9 genom hela och stort som ett pannkaksobjektiv för en spegelfri kompaktis. Men mest vill jag ha fred på jorden och att allas mänskliga rättigheter efterföljs i hela världen, om man får drömma alltså. Undrar vad som kommer först? Kameran, objektivet, freden eller rättigheterna? Jag hoppas på att alla uppfylls någon gång under 2014.