Fashion!

Jag är absolut inte modeintresserad. Jag kände att jag behövde gå på den här utställningen på Fotografiska mest för att ha sett den. Det fanns även endel andra utställningar som gick som jag inte hade sett. Det var med andra ord dags att gå till Fotografiska.

Lady Warhol utställningen av Christopher Makos var… ja, jag vet inte vad jag ska säga. Det var några typ hundra bilder på Andy Warhol utklädd till kvinna, sittande på en stol. Med olika miner och uttryck. Tydligen var detta resultatet av två vänners arbete under två dagar 1981. Ja, det märktes ju. Frågan är om jag och min kompis Malin hyrde en studio och klädde ut oss: Skulle vi 30 år senare få ta upp några hundra kvadratmeter på ett ledande galleri i Stockholm i flera månader? Inte ens om någon av oss blev jättekänd och dog. Medan vi fotade.

”Mitt Stockholm” var en utställning som vem som helst hade fått skicka in bilder till. Den var fantastiskt bra och eftersom det var så många olika fotografer så var det väldigt varierande bilder. Där spenderade vi ganska mycket tid och riktigt bra bilder. Jag såg bland annat bilder av min kompis Sophie Lindberg där, vilket var roligt.

Sen var det dags att lalla upp till Fashion! Modefotografi genom tiderna utställningen. Jag ska erkänna att jag inte hade så jättehöga förväntningar. Jag har fördomar om mode nämligen. Jag har sett modefoto som produktfoto för kläder. Och i princip jämfört det med vad man möts av i tunnelbanan på vardagarna. Du vet från H&M, Levi’s och så vidare. Det här var något helt annat.

Jag blev verkligen jätte inspirerad. Utställningen handlade inte om kläder. Varenda bild berättade något. Visst personerna på bilden var väl de som räknas till de snyggaste i världen. Men det handlade inte om det heller. Det var verkliga konstnärliga verk. Vissa av modellerna var ”blåslagna”, vissa var i helt absurda situationer, vissa bilder var mer som porträtt, som Brorsans favorit Scarlett:

Hon har ju kläder på bilden, men det är inte huvudbudskapet. Hon är ju Scarlett, men det är inte heller huvudbudksapet. Hon är förbannad och är ganska manligt klädd. Hon har makt och är sur på dig. Jag tror maffian kan vara inblandad. Jag tänker på John Travolta och Samuel L Jacksson i Pulp Fiction. Detta var genomgående genom utställningen och det som gjorde mig så glad. Det var allt annat än produktbilder eller rena kändisbilder. Inspirerade konstverk som berättade en historia.

Den typen av bilder jag förväntade mig att få se fanns dock de med bland de historiska bilderna. Det jag förväntade mig var det som visades från 30-talet. Jag missbedömde med andra ord branschen med ca 80 år av utveckling.

Jag har hört flera fotografer tala om modefoto som det bästa som finns och jag har inte riktigt fattat. För jag är sjukt ointresserad av mode och trender. Men modefotografi som konstform, är en helt annan sak. Det är lite samma sak som med musikvideos, man har helt fria tyglar. (på den här nivån, självklart finns de nivåer där det verkligen är produktbilder) Jag tror inte att jag någonsin kommer bli modefotograf men jag kan verkligen se det som inspiration och se tjusningen i det.

Har du inte sett utställningen så bör du gå, speciellt om du är intresserad av foto. Jag rekommenderar den varmt. Känner redan nu att jag vill se den igen och ta lite mer tid till bilderna. Den håller på till den 9 januari, så jag hinner ju rent teoretiskt, kanske borde gå dit själv och ta med ett anteckningsblock. (inte kameran)

Om jag fick någon julklapp? Jajamensan. The PGB photo book, the best photography from around the world 2. Hittar bara ettan på deras hemsida. Men tvåan kommer säkert upp där inom sinom tid. Det är en bok med massa bilder, en hel del nyhetsbilder, många starka, som jag tycker är mycket… intressanta. Många nyhetsbilder river upp så himla många känslor och är väldigt starka. Hade jag varit en annan person så hade jag varit krigsfotograf. Nu nöjer jag mig med att kriga i skyttegravarna på konserter och med mängder av hårdrockare. Dom är i alla fall inte beväpnade. Än.

Nu ska jag snart gå å lägga mig. För jag är sjukt trött. Å förkyld. Nu börjar mitt nya liv, jag ska försöka sova lite mer. Får se hur det går. Bara förkylnings helvetet går över blir allt bra?

Natti.

En kommentar till “Fashion!”

Kommentarer är stängda.